Meer sfeer op het werk dankzij leuke teambuildingactiviteiten

U bent hier

Een beetje sfeer op de werkvloer is niet alleen leuk om in te werken, het is ook bevorderlijk voor de creativiteit, concentratie en productiviteit in taken. En als je jouw collega’s nog niet zo goed kent, is het tijd om daar verandering in te brengen. Enkele teambuilding activiteiten kunnen dit probleem gelukkig snel de wereld uit helpen. Maar welke activiteiten kies je best?

DON’T: Trust falls

trust falls

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze klassieke teambuildingactiviteit kan wat verouderd lijken. Er zijn zoveel nieuwere ideeën, dat je deze misschien beter overslaat. Bovendien is een ongeval bij dit soort activiteiten snel gebeurd.

DO: Mijnenveld

mijnenveld op kantoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemakkelijk op te stellen, zelfs in de gang van je kantoor! Zet gewoon enkele kegeltjes/prullenmanden/aktentassen op de grond in een willekeurig patroon. Vervolgens wordt iedereen opgedeeld in teams van 2. De ene moet geblinddoekt doorheen het ‘mijnenveld’ navigeren met de aanwijzingen van de andere persoon, die wel instructies mag geven, maar zijn partner niet fysiek mag leiden.

DON’T: Fysiek competitieve buitenactiviteiten zoals paintball of kajakken

paintball

 

 

 

 

 

Dit soort activiteiten kan voor veel ongemakkelijke werknemers of collega’s zorgen: sommigen willen winnen, maar willen hun baas niet verslaan; sommigen hebben de kracht of snelheid niet, en voelen zich vanaf het begin verongelijkt. Er kan ruzie ontstaan over de verdeling van de groepjes; er kan een oneven aantal personen zijn;… Kortom: deze activiteiten kunnen regelrechte ‘recipes for disaster’ zijn, wat je zeker wilt vermijden bij een teambuilding.

DO: Mentaal/creatieve competitieve spelletjes zoals “Pictionary” of “Battle of the Airbands”

pictionaryPictionary kan ook heel spannend worden, en is een boost voor de creatieve geest van je werknemers.

Battle of the Airbands neemt wat meer tijd in, maar kan zeker even leuk en grappig zijn. Je deelt je werknemers op in groepjes van 3 of 4, en laat hen even oefenen op het playbacken van een werkvriendelijk liedje. Nadien performen de teams hun liedje voor de andere teams, en dan volgt een stemming om de winnaars te verkiezen (maar niemand mag stemmen voor zijn eigen band!)

DON’T: Op café of kroegentocht gaan

kroegentochtOp café gaan met collega’s kan héél gevaarlijk zijn, 1 of 2 drankjes te veel kunnen voor gênante situaties zorgen.

DO: Een cocktailworkshop volgen

cursus cocktails makenIn deze setting is de hoeveelheid alcohol die eraan te pas komt meer begrensd, en zo is de kans op gênante situaties veel kleiner. Bovendien is het ook heel leuk, en je leert iets bij!

DON’T: Ballonfiguren maken of magie leren

balloon hatsDeze activiteiten hebben een kinderlijke toets die niet altijd bij iedereen evenveel in de smaak valt.

Hoe losser de dagelijkse sfeer van het bedrijf, hoe groter de kans dat deze activiteiten goed bij het bedrijf passen. Anders zijn er nog veel alternatieven die een betere fit kunnen zijn, zoals …

DO: Een lekker etentje of tasting tour

etentje met collega'sNieuwe cuisines ontdekken, of gewoon lekker uit eten bij een vertrouwd restaurant zorgt voor een ontspannen setting. Collega’s kunnen elkaar beter leren kennen en eindelijk eens die lange gesprekken kunnen hebben die op kantoor niet passen.

Een tasting tour heeft als voordeel dat de gesprekspartners af en toe wisselen, en dat er verschillende keukens kunnen ontdekt worden.

DON’T: De menselijke knoop

menselijke knoop spelNog een klassieker onder de teambuildingactiviteiten, die soms heel goed onthaald wordt, maar soms ook met wat (verborgen) terughoudendheid. De menselijke knoop brengt jou en je collega’s heel dicht bij elkaar in een knoop van mensenarmen en –lichamen, die dan ontward moet worden door enkele gelukkigen. Voor sommigen kan dit heel awkward zijn.

DO: Peper en zout

mario en luigiEen nieuwer alternatief kan het spelletje ‘Peper en zout’ zijn. Elke werknemer krijgt een blaadje op zijn of haar rug met één helft van een bekend duo op (zoals peper en zout, Mario en Luigi, Samson en Gert, olie en azijn, Tom en Jerry,…). De twee helften moeten elkaar zien te vinden door enkel maar ja/nee-vragen te stellen aan hun collega’s. Eens ze elkaar gevonden hebben, kunnen ze samen nadenken over 3 weetjes rond hun duo, die ze dan op het einde van het spel voorstellen aan hun andere collega’s.