3 gouden vragen om de geknipte kandidaat of droomjob te vinden

U bent hier

 

* Klik *

career compass

Oké, dit was het telefoontje voor het sollicitatiegesprek met een potentiële superkandidaat of van het bedrijf van je dromen. “En nu?” Geloof me, deze vraag stellen beide partijen zich. En terecht...

Volgens mij zijn er drie vragen die onschatbaar zijn voor bedrijven en kandidaten:

1. Wie past écht binnen de onderneming?

Volstaat het om als bedrijf alleen de beste referenties over te houden? Diploma’s en loopbaan; dat is het? Of wil je als sollicitant alleen solliciteren bij een bedrijf dat je netwerk aanbeveelt?

Er speelt veel meer mee! Wie matcht met de vele strategische, operationele en andere parameters die belangrijk zijn in uw bedrijf en de functie? Of welke job, omgeving, uitdaging laten u elke dag uit uw bed veren om telkens weer te excelleren? Dat gaat dus verder dan een te gekke inrichting, de keuze aan bedrijfswagens of de baristakwaliteiten van de koffieautomaat!

Stel als bedrijf of kandidaat daarom zelf als voorbereiding de vraag: “Wie past écht binnen de onderneming en in welke functie?”

2. Hoe ziet morgen eruit?

Meer nog dan het verleden; kijken we vooral naar de toekomst! 
Hoe ambitieus zijn de doelstellingen binnen uw bedrijf? Welke competenties hebt u daarbij nog nodig zodat iedereen binnen het bedrijf er beter van wordt?

En wat zijn uw verwachtingen als kandidaat? Wat neemt u zeker mee uit uw vorige ervaringen en waarin wil u zeker een rol kunnen opnemen morgen?
Welke evoluties ziet u in uw werkdomein of daarbuiten die misschien onvoldoende belicht worden in uw huidige cv?

Kortom: “Hoe wil u als bedrijf of kandidaat meebouwen aan morgen?”

3. De ultieme match: vandaag en morgen?

MOTS (more of the same) of niet? Versterkt u als groeiend bedrijf uw huidige pool van medewerkers door dezelfde ervaring erbij te brengen of is er nood aan andere, toegevoegde competenties?
Kunt u als kandidaat uw huidige ervaring, kennis en referenties in deze nieuwe functie uitspelen en ook uw persoonlijke ontwikkeling realiseren?

Mijn ervaring leert me dat kandidaten best al passen in het organisatieverhaal van vandaag én morgen zodat ze ook de toekomst en de verdere groei van het bedrijf mee kunnen bepalen en elk met hun eigen talenten toegevoegde waarde kunnen leveren.

Zowel voor zij die een vacature willen invullen als voor wie kandidaat is voor die vacature: het is een grote stap! Als werkgever zal u vervolgens misschien honderd kandidaten moeten screenen. Als sollicitant zal u honderd vacatures moeten doornemen. Gebruik dus zeker volop uw netwerk of laat u bijstaan door experten om uw volgende talent of droomjob te vinden.

Of u dus op zoek bent naar die geknipte kandidaat of droomjob, voor beiden is het meteen ook een uniek moment voor een verandering vol nieuwe energie. Dat telefoontje daarnet was daar toch al een mooi voorbeeld van? Succes alvast!